30 Aralık 2015 Çarşamba

Kütük Pasta (Buche de Noel)


Koca bir yılın daha sonuna geldik :) 2015'i güzel bir şekilde noktalamak gerek :) Her sene yılbaşına özel mutlaka bir pasta yaparım ama kütük pastayı hiç denemediğimi fark ettim.Bu sene için de böyle bir pasta hazırlamaya karar verdim.Tarifin uzunluğu sizi korkutmasın,sadece ben çok soru aldığım için tüm detaylarıyla yazmak istedim.Şimdiden mutlu yıllar :)



Yurt dışında genelde Noelde yapılan bu pastanın orjinal adı Buche de Noel.Bize kütük pasta olarak geçmiş.Rulo pastanın çikolatalı kremayla süslenmiş hali de diyebiliriz. Orjinal tariflerin bir çoğunda iç harcında kestane kullanılıyor ancak benim asla yiyemediğim bir şey olduğu için ben kestane yerine muz kullandım.Siz dilerseniz kestane de kullanabilirsiniz.Ayrıca küçük bir uyarı;pastanın kremasını bir gece önceden yapıp dolapta saklayabilirsiniz.Vakti olmayanlar da kremayı en az 2 saat buzdolabında soğutabilir.Bu yüzden önce kremayı yapmanızı tavsiye ediyorum.


Malzemeler:

Pandispanya (1 büyük fırın tepsisi için):

4 adet yumurta
120 gr.(1 + 1/2 su bardağı) un
25 gr. (3 tepemele yemek kaşığı) kakao
100 gr.(1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı) şeker
1/2 tüp Dr.Oetker Vanilya aroması veya 1 paket şekerli vanilin
3 gr. (1 çay kaşığı) kabartma tozu
1 fiske tuz

Çikolatalı ganaj:

200 ml. (1 kutu) krema
200 gr. bitter çikolata

İç harç:

1 adet muz (küp küp dilimlenmiş)
Antep fıstığı (isteğe bağlı)

Üzeri için:

Pudra şekeri

Süslemek için (isteğe bağlı):

Şeker hamuru


Yapılışı:

  • Öncelikle kremayı hazırlıyoruz.Bunun için bitter çikolataları küçük küçük kırıyoruz.
  • Kremayı bir sos tenceresine alıp kaynamaya başlayana kadar ısıtıyoruz.Kaynamaya başladığı an altını kapatıp çikolataları ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Ilınmasını bekleyip daha sonra buzdolabına koyuyoruz ve en az 2 saat bekletiyoruz.
  • Pandispanyası için öncelikle fırını 175 C'ye ayarlıyoruz ve tepsimize yağlı kağıt seriyoruz.Tepsi boyutunda bir yağlı kağıt daha keserek mutfak tezgahına alıyoruz,üzerine pudra şekeri serpip bekletiyoruz.
  • Yumurtaları bir karıştırma kabına alıyoruz.Üzerine şekeri ekleyip mikserle en az 5 dk rengi açılıp köpük köpük kremamsı bir hal alana kadar çırpıyoruz. Çünkü pandispanyanın yumuşak ve kabarık olması için şekerin iyice eriyip yumurtaların çok iyi karışması gerekiyor.
  • Ayrı bir kaba un,kakao,vanilya,kabartma tozu ve tuzu eleyip karıştırıyoruz.
  • Ardından unlu karışımı yumurtalı karışıma tekrar eleyerek ekliyoruz ve bu aşamadan sonra sadece spatula ile tüm malzemeler homojen bir şekilde karışana kadar karıştırıp bırakıyoruz.
  • Pandispanya hamurunu tepsiye döküyoruz ve spatula ile her yeri eşit olacak şekilde düzeltip fırına veriyoruz.
  • Hamur çok ince olduğu için çok çabuk pişiyor.Bu yüzden kontrollü olarak en fazla 10 dk pişirip fırından alıyoruz.
  • Pandispanya sıcakken tepsiden alıyoruz ve dikkatlice pudra şekeri serpmiş olduğumuz yağlı kağıdın üzerine ters  çeviriyoruz.(Elinizin yanmaması için havlu yardımıyla sıcak pandispanyayı altından tutup ters çevirebilirsiniz.)
  • Üzerindeki yağlı kağıdı alıyoruz ve sıcakken (pudra şekeri serpmiş olduğumuz tabanda kalan) alttaki yağlı kağıda sararak rulo yapıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.
  • Kek soğurken iç harcı için muzları küp küp dilimliyoruz.
  • Dolapta bekleyen çikolatalı ganajı çıkarıp mikserle 1-2 dakika kabarıp rengi açılana kadar çırpıyoruz.
  • Soğuyan keki dikkatlice açıyoruz.
  • Spatula yardımıyla çikolatalı ganajın yarısını kekin uç kısmından 1-2 parmak kalacak şekilde yayıyoruz.Dilimlediğimiz muzları ve kullanacaksanız fıstıkları üzerine gelişigüzel  serpiyoruz.
  • Ardından keki dikkatlice tekrar çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapıyouz ve 10 dakika kadar şekil alması için bekletiyoruz.
  • Tırtıklı bir bıçak yardımıyla kekin uç kısmından 4-5 parmak genişliğinde bir kısmı kesip fotoğraftaki gibi yanlamasına koyuyoruz.
  • Kalan çikolatalı ganajı da bir spatula yardımıyla kekin her yerine sürerek kaplıyoruz.Spatulanın kenarlarıyla hafifçe yol yol şekil yaparak kütük deseni veriyoruz ve buzdolabında en az yarım saat dinlendiriyoruz.Servis edeceğimiz zaman üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Pastamız bu haliyle servise hazırdır.Dilerseniz benim gibi şeker hamurlarıyla figürler yapıp kozalak pastalardan ekleyip,dilerseniz de meyvelerle süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!




0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design