28 Kasım 2015 Cumartesi

Elmalı Strudel (Apfelstrudel)




Çıtır çıtır ağızda dağılan bir hamur,kuru üzüm,badem ve elmanın tereyağıyla harmanlanmış harika birleşimiyle damağınızdan akıp giderken adeta bir lezzet şöleni yaşatacak enfes bir tatlı :)



Uzun süredir denenecekler listemden sonunda uygulayabildiğim bir tarif bu.Dünya mutfaklarına özellikle de tatlılara karşı farklı bir ilgim var ve boş vakitlerimde sıkça farklı tarifleri incelerim.Yine birçok tarif sonucu kafama en çok yatanı ufak değişiklerle deneme kararı aldım.Strudel'de Avusturya mutfağına ait bir tatlı.En önemli özelliği ise yufkasının çok çok ince olması.Aynı bizim baklava yufkalarımız gibi.Dilerseniz hamur açmak yerine baklava yufkası da kullanabilirsiniz ancak ben her aşamasını kendim hazırladığım tatlılar yapmaktan büyük keyif aldığım için hamuru kendim açmayı tercih ettim.İlk olarak görüntüsüyle ve malzemeleriyle beni cezbeden bu tatlının aynı zamanda ilginç bir hikayesi var.Önce bunu paylaşıp ardından tarife geçmek istiyorum.


Strudel aslında bir "Aşk Tatlısı" olarak adlandırılır.Hatta bir rivayete göre Avusturya İmparatorluğu zamanında, usta bir aşçı Strudel hamurunun içine aşk mektubu koyarak sevgilisine ilan-ı aşk eder.Tatlının isminin buradan geldiği söylenir.Strudel'in elmalı ve quark peynirli olmak üzere iki ayrı çeşidi bulunuyor. Apfelstrudel ve topfenstrudel deniyor.Ayrıca Strudel’in ülkelere göre değişen vişneli,kirazlı,ıspanaklı,lahanalı çeşitleri de mevcut.Bu tatlının her lokmasında, ağzınızda dağılan hamuru ve muhteşem tereyağı tadına doyamayacaksınız :)




Malzemeler:

Hamuru için:

200 gr (1 + 3/4 su bardağı) un
50 gr (1/2 çay bardağı) su
1 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz

Hamuru açmak için:

40 gram (1/3 su bardağı) mısır nişastası 
50 gram (1/3 su bardağı) un

Hamurları yağlamak için:

2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş,ılık)
1 su bardağı galeta unu 

İç harcı için:

3 adet orta boy kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom (isteğe bağlı)*
1/2 su bardağı file badem
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:


4 yemek kaşığı pudra şekeri

Vanilyalı Sos için:

1 su bardağı süt
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması veya 2 paket şekerli vanilin 
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı 

*Üzümlerinizin daha güzel aromalanması için eğer tercih ediyorsanız önceden 2 yemek kaşığı romun içinde bekletip kullanabilirsiniz.Ancak kullanmamanız çok büyük bir değişiklik yaratmayacaktır.



Yapılışı:


  • Tatlımıza ilk olarak hamuru hazırlayarak başlıyoruz.Bunun için unumuzu bir karıştırma kabına eliyoruz ve ortasını havuz gibi açarak yumurtayı ekliyoruz.Ardından su ve tuzu ekleyerek toparlanana kadar yoğuruyoruz.
  • Ben bu tatlıyı ilk kez yaptığım için hamurunda yağ kullanmadım bu yüzden sert bir hamur elde ettim ancak daha çıtır ve kolay açılan bir hamur için 2 kaşık eritilmiş tereyağı ekleyebilirsiniz.Tekrar yapacağım zaman bu şekilde yapmayı düşünüyorum.
  • Yoğurduğumuz hamuru yapışmaması için içerisine hafif un serptiğimiz bir kaba alıp üzerini bir bezle örterek yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.Bu sırada iç harcımızı hazırlayacağız.
  • Elmalarımızı güzelce yıkıyoruz ve sap kısımlarını koparıp 4'e bölüyoruz.Çekirdekli kısımlarını da çıkardıktan sonra ince ince cips gibi doğruyoruz ve bir kenara alıyoruz.Bu şekilde doğramamamızın sebebi hamurun içinde erimeden kalabilmesi için.
  • Tereyağı ve toz şekeri büyükçe yapışmaz bir tavaya alıp orta ateşte karamel rengini alana kadar ısıtıyoruz.Ardından elma,kuru üzüm ve file bademi ekleyip 5 dakika kadar kavuruyoruz.Toz şeker ve vanilyayı da ekleyip elmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz.(Elmaları eklediğinizde karameliniz topaklanıp kaskatı olabilir,endişelenmeyin.Elmalar piştikçe eriyecektir.)Pişen harcı soğuması için kenara alıyoruz.
  • Kullanacağımız tepsiye yağlı kağıt seriyoruz,fırını 170 C'ye ayarlıyoruz ve dinlenen hamuru alıp 6 eşit parçaya ayırıp beze yapıyoruz.Ben bir baton strudel için 3 beze kullandım ancak iç harcı daha bol yapmak isterseniz 2 beze yeterli olacaktır.
  • Bezelerimizi tek tek yapışmaması için üzerine nişasta un karışımından serptiğimiz mutfak tezgahı üzerine alıp açmaya başlıyoruz.Olabilidiğince ince açmamız gerekiyor.

  • Açtığımız hamurun ilk katını yağlı kağıt üzerine alıyoruz ve fırça yardımıyla üzerine tereyağı sürüyoruz.Ardından 2. hamuru ilk katın üzerine alıp aynı işlemi uyguluyoruz.3 hamur kullanacaksak aynı işlemi tekrarlıyoruz ve son olarak yağlanmış hamura galeta ununun yarısını serpiyoruz.Galeta unu hem hamurun elmaları taşımasını sağlayacak hemde ekstra kıtırlık verecektir.

  • Soğuyan harcımızı kenarlardan pay bırakarak yufkanın orta kısmına yayıyoruz ve pay kısımlarını içe doğru katlayarak dikkatli bir şekilde rulo şeklinde sarıyoruz.

  • Önceden ısıtılmış 170 C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriyoruz.

  • Vanilya sosu için;yumurta sarısını bir tencerede nişasta ve şeker ile karıştırıyoruz.Sütü de ekleyip kısık ateşte kıvam alana kadar pişiriyoruz.(Ancak puding gibi koyu bir kıvam değil akışkan bir sos kıvamında olmalı.) En son altını kapatıp vanilyayı ekleyip karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Fırından çıkardığımız Strudel ılındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz.Dilerseniz vanilya sosuyla servis edebilirsiniz.Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design