Peynir ve dereotunun harika birleşimiyle ortaya çıkan,ister 5 çayında ister kahvaltıda yiyebileceğiniz dışı gevrek içi yumuşacık nefis poğaçalar :) Üstelik yapması da çok kolay.
Malzemeler (Bir büyük fırın tepsisi için):
125 gr. (yarım paket) tereyağı
60 gr. (1/2 çay bardağı) zeytinyağı
40 gr. (2 tepeleme yemek kaşığı) yoğurt
1 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı sirke
1/2 paket kabartma tozu ya da 2 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı mahlep
350 gr. (2,5 su bardağı) un
1/2 demet dereotu
Birkaç dal maydanoz (isteğe bağlı)
3 dolu yemek kaşığı ezilmiş peynir (çeşidi size kalmış)
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pekmez
Susam
Çörekotu
Yapılışı:
- Fırını 180 C ye ayarlayalım ve fırın tepsimize yağlı kağıt serelim.
- Tereyağını küçük bir sos tavasında eritip ılınmaya bırakalım.
- Bir karıştırma kabına yoğurt,mahlep,tuz,sirke,zeytinyağı,yumurta akı ve ılınmış tereyağını koyup çırpma teliyle güzelce karıştıralım.
- Dereotu ve maydanozu da küçük küçük kıyıp karışıma ekleyelim.
- Ardından ezilmiş peynirleri de ekleyerek tekrar karıştıralım.
- Kabartma tozu ve unu beraber ayrı bir kaba eleyip karıştıralım.Ardından karışıma azar azar ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Hamurun üzerini bir havlu ya da streç filmle örtüp yarım saat dinlendirelim.
- Dinlenen hamurdan dilediğimiz büyüklükte parçalar kopararak tepsiye dizelim ve üzerine fırçayla yumurta sarılı karışımdan sürelim.Ben cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak 17 adet poğaça elde ettim.
- Son olarak susam ve çörek otu ekleyip önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 30 - 35 dk arası kontrollü olarak pişirelim.
- Şimdiden afiyet olsun!
0 yorum:
Yorum Gönder