22 Şubat 2016 Pazartesi

Karamel Soslu Elmalı Crumble Kek (Apple Crumble Cake With Caramel Sauce)


Üzeri kıtır kıtır,içi yumuşacık,ağızda dağılan elmalı tarçınlı enfes bir kek.Yaparken mutfağınızı saran dayanılmaz tereyağı ve tarçın kokusu da cabası :) 



Elmalı tatları sevenlere şiddetle önereceğim bir tarif bu :) Aslında tart yapma niyetiyle mutfağa girdim ama yine ani bir kararla ortaya bu lezzet çıktı.Tart gibi olsun ama daha kalın olsun,üzeri kıtır kıtır içi de elmalı olsun.O olsun bu olsun derken huzurlarınızda "Elmalı Crumble Kek" :)


"Crumble" en üstteki kıtır katmanın adı.Kırıntı hamuru olarak da biliniyor.İngiliz mutfağında çok kullanılan bu kıtır karışımın en temel hali  un,tereyağı ve şekerin yoğrulmasıyla oluşuyor.Genellikle meyveli tatların üzerine bir katman halinde ekleniyor ve fırınlanıyor.Kendisi pişerken altındaki meyvelerde yumuşuyor ve ortaya üstü kıtır içi yumuşacık lezzetler çıkıyor.


Malzemeler:

Crumble Hamuru İçin:

360 gr. (3 su bardağı) un
180 gr. (1 su bardağı) esmer şeker
90 gr. (½ su bardağı) toz şeker
3 gr. (1 çay kaşığı) tuz
6 gr. (2 çay kaşığı) tarçın
250 gr. (1 su bardağı) tereyağı (eritilecek)
3 gr.(1 çay kaşığı) vanilya

Kek Hamuru İçin:

3 adet orta boy elma (türü fark etmez)
Yarım limonun suyu
120 gr. (8 yemek kaşığı) tereyağı (oda sıcaklığında)
180 gr. (1 su bardağı) toz şeker
2 adet büyük yumurta
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
180 gr. (1 su bardağı) süzme yoğurt
240 gr. (2 su bardağı) un
½ çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu

Karamel Sosu İçin:

180 gr.(1 su bardağı) toz şeker
50 gr. (3,5 yemek kaşığı) tereyağı
100 gr. (1 çay bardağı) süt kreması

Not:Elinde esmer şeker olmayanlar aynı miktarda toz şeker kullanabilir.


Yapılışı:

  • İlk olarak karamel sosu hazırlıyoruz.Bunun için şekeri teflon tavaya alıp orta ateşte rengi kahveye dönene kadar karıştırmadan erimeye bırakıyoruz.Şeker eridiğinde tereyağını ekleyip iyice eriyene kadar hızlıca karıştırıyoruz.Son olarak kremayı da ilave edip hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.Bu aşamada katılaşabilir.Pişmeye devam ettikçe eriyecektir.Eridikten sonra 2 dk kadar daha pişirip ocaktan alıyoruz ve bir kaba boşaltıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Crumble (kırıntı) hamurunu için tereyağını eritip ılınmasını bekliyoruz.Un,esmer şeker,tuz,tarçın ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırıyoruz.Üzerine tereyağını ekleyip elimizle hafifçe kırıntı şeklini alana kadar yoğuruyoruz ve kenara alıyoruz.(Normal hamur kıvamında değil dağınık olması gerekiyor.)
  • Elmaları da küçük küpler halinde doğruyoruz ve beklerken kararmaması için üzerine yarım limonun suyunu ekleyip hafifçe karıştırarak bir kenara alıyoruz.
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz. 
  • Büyük dikdörtgen bir borcamı tereyağı ile yağlayıp hafifçe unluyoruz.
  • Kek hamuru için tereyağı ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpıyoruz.
  • Ardından yumurtaları teker teker ekleyip her defasında sadece karışana kadar kısa bir süre mikserle çırpıyoruz.
  • Süzme yoğurdu da ekleyip tüm karışım düzgünce karışana kadar mikserle çırpıp bırakıyoruz.
  • Ayrı bir kaba un,tuz,karbonat,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyip karıştırıyoruz.Ardından bu kuru karışımı tekrar eleyerek yumurtalı karışıma ilave ediyoruz ve spatulayla hamur olana kadar karıştırıyoruz.
  • Kek hamurunun yarısından fazlasını borcamın tabanına spatulayla düzgünce yayıyoruz.(Dilerseniz kek hamurunun tamamını da tabana yayabilirsiniz.)
  • Üzerine elmaları ekleyip kalan kek hamurunu da gelişigüzel bir şekilde elmaların üzerine yayıyoruz.Kek hamuru çok akışkan olmadığından bu kısmı elinizle yaparsanız daha rahat olacaktır.
  • Son olarak crumble hamurunu da düzgünce yayıp üzerinin yanmaması için borcamı alüminyum folyo ile kapatarak önceden ısıtılmış fırına veriyoruz.Yaklaşık 45 - 55 dk. pişiriyoruz.45 dk.dan sonra folyoyu alıp üzeri hafif kızarana kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Herkesin fırını farklıdır bu yüzden 40. dk dan sonra kürdan testi yaparak kontrol etmenizi öneririm.Kek katmanı kabardıktan sonra folyoyu çıkarabilirsiniz.
  • Üzeri hafifçe kızardığında pişmiş demektir.Soğuduğunda üzerine karamel sosunu gezdirip servis edebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!






0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design