28 Şubat 2016 Pazar

Kakaolu Islak Kek (Chocolate Brownies)


Derin kek kalıbında rahatlıkla yapabileceğiniz dışı ıslak kakao soslu,içi pamuk gibi yumuşacık pamuk gibi bir kek :) 


 


Herkesin en az bir kere mutlaka yapmış olduğu bir ıslak kek tarifi vardır.Genelde borcamda ya da düz kalıplarda yapılır.Kek harcı hazırlandıktan sonra bir bardak ayrılır ve pişen kekin üzerine dökülür.Ancak bu tarif onlardan biraz daha farklı.Sosu da yumurta içermiyor.Hem göze hem damağa hitap eden derin kek kalıbında yapabileceğim ıslak kek tarifini sonunda buldum :)



Kekinizin düzgün bir şekilde kabarıp kolayca kabından çıkması için dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var.Öncelikle yumurtaların kesinlikle oda sıcaklığında olması gerekiyor.Yumurta aklarını çırpacağınız kap ve çırpıcıların ise mutlaka kuru ve temiz olması gerekli.Un,kakao,kabartma tozu ve vanilya gibi kuru malzemelerin de hepsi önce bir kaba elenmeli,karışıma eklerken de tekrar elenerek eklenmesi gerekiyor.Kekinizi kalıbından kolayca çıkarabilmeniz için de kalıbı tereyağı ile yağayıp hafifçe unlamanız gerekli.Ayrıca kekinizin üzerinin yanmaması ve kabuk tutmaması için fırına vermeden üzerini alüminyum folyo ile kaplarsanız daha güzel bir kek pişirebilirsiniz.Keki fırına verdiğiniz ilk 20 dakika da kesinlikle fırının kapağının açmamalısınız,aksi takdirde kekiniz sönebilir.


Malzemeler:

Kek Harcı İçin:

3 yumurta (oda sıcaklığında)
240 gr. (2 su bardağı) un
180 gr. (1 su bardağından 1 parmak eksik) süt
180 gr. (1 su bardağından 1 parmak eksik) sıvı yağ
180 gr. (1 su bardağı) toz şeker
20 gr. (2 yemek kaşığı) kakao
100 gr. (3 tepeleme yemek kaşığı) kakaolu fındık kreması ya da 1,5 paket sütlü çikolata (benmari üsulu eritilmiş)
1 paket kabartma tozu
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
1 çimdik tuz

Sosu için:

180 gr. (1 su bardağı) şeker
180 gr. (1 su bardağı) süt
90 gr. (1/2 su bardağı) sıvı yağ
20 gr. (2 yemek kaşığı) kakao




Yapılışı:
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz ve kullanacağımız kalıbı tereyağıyla yağlayıp hafifçe unlayarak kenara alıyoruz.
  • Un,kakao,vanilya,tuz ve kabartma tozunu da bir kaba eleyip kenara alıyoruz.
  • Yumurtaların akını ve sarısını ayırarak farklı kaplara alıyoruz.
  • Yumurta aklarının olduğu kaba şekerin yarısını ilave edip yaklaşık 5 dk kadar traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpıyoruz ve kenara alıyoruz.
  • Yumurta sarılarını da kalan şeker ile krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz.Süt ve sıvıyağı da ekleyerek tekrar çırpıyoruz.
  • Önceden elediğimiz unlu karışımı da tekrar eleyerek ekleyip mikserle 2 dk kadar çırpıyoruz.
  • Kakaolu fındık kreması yada benmari üsulu erittiğimiz çikolataları da ekleyip son bir kez daha çırpıyoruz.
  • Çırptığımız yumurta aklarını kakaolu karışıma ekleyerek bir spatula ile yumurta aklarını söndürmeden alttan üste yavaşça karıştırıyoruz ve kalıba döküyoruz.Kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kapatıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında 45 - 50 dk kadar kontrollü olarak pişiriyoruz.Herkesin fırını farklıdır bu yüzden 40. dakikadan itirabren kürdan testi yapmanızı öneririm.
  • Kek pişerken sosunu hazırlıyoruz.Tüm malzemeleri bir sos tenceresine alıp kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
  • Fırından çıkardığımız kekin 5 dk kadar ilk sıcağının çıkmasını bekliyoruz.Ardından keki kalıptan çıkartmadan bir çöp şiş yada bıçak yardımıyla delikler açıyoruz.
  • Hazırladığımız sosun yarısını kekin üzerine gezdiriyoruz.Kek sıcak sos ılık olmalı.
  • Bir 15 dk kadar sosun çekmesini bekliyoruz.Ardından keki kalıptan çıkarıp tekrar delikler açıp kalan sosu da üzerine döküyoruz.
  • Kek soğuduğunda servise hazırdır.
  • Şimdiden afiyet olsun!





0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design