13 Şubat 2016 Cumartesi

El Açması Ispanaklı Börek


Bıçağı vurduğunuz an çıtırtısını duyabileceğiniz,ağızda dağılan nefis bir el açması börek :) Üstelik yapımı da oldukça kolay.Dilerseniz ikramlık dilerseniz kahvaltıya mutlaka denemelisiniz :)



El açması deyince genelde zor sanılır ancak bu böreğin yapımı oldukça kolay.Oklavayla tek tek yufka açıp börek yapmış biri de olarak bundan sonraki favori yöntemim kesinlikle bu olacak.Çıtır çıtır ve çok lezzetli.Az uğraş ama mükemmel sonuç :)



Malzemeler (bir ortaboy fırın tepsisi için):

Hamuru İçin:

4 su bardağı un
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

250 gr ıspanak (ben ayıklanıp dondurulmuş hazır ıspanaklardan kullandım)
1 küçük soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber

Hamuru Açmak İçin:

Sıvıyağ

Üzeri İçin:

1 adet yumurta



Yapılışı:
  • Öncelikle iç harcı hazırlıyoruz.2 yemek kaşığı sıvıyağı ve tereyağını tavaya alıyoruz.Soğanları küp küp doğrayıp hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz.Ardından dondurulmuş ıspanakları ve baharatları ekleyip ıspanaklar pişene kadar orta ateşte pişiriyoruz,soğumaya bırakıyoruz.(Eğer taze ıspanak kullanacaksanız önceden haşlayarak suyunu süzüp sonra soğanların üzerine ekleyip pişirin)
  • Hamuru için bir karıştırma kabına un ve tuzu alıp suyu yavaşça ekleyerek hamur olana kadar yoğuruyoruz.(Gerekirse un ya da su eklemesi yapabilirsiniz)
  • Ardından hamuru 4 eşit parçaya bölüyoruz.Her bir parçayı un yardımıyla tabak büyüklüğünde açıyoruz.Fırın tepsisini fırça ile hafifçe yağlıyoruz ve ilk açtığımız hamuru tepsinin üzerine koyuyoruz.Hamurun üzerini de fırçayla sıvıyağ ile güzelce yağlıyoruz.Ardından diğer parçayı da açıp diğerinin üzerine koyup yağlıyoruz ve hamurlar bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.Üst üste konulan hamurları yarım saat kadar dinlendiriyoruz.



  • Fırını 180 C 'ye ayarlıyoruz ve kullanacağımız tepsiyi yağlıyoruz.
  • Dinlenen hamurlardan birini geniş bir yüzeye alıp resimde olduğu gibi kenarlarından çeke çeke incelterek büyütüyoruz.(Yağlanıp bekleyen hamurlar çok kolay açılacaktır.) Hamur ne kadar ince olursa o kadar çıtır olacaktır.Yırtılırsa da sorun etmeyin rulo yapacağımız için sıkıntı yaratmayacaktır.
  • İç harcı hamurun her yerine gelişigüzel serpiyoruz ve çok ince olmayacak şekilde sararak rulo yapıyoruz.

  • Rulo yaptığımız böreği yağladığımız fırın tepsisine dilediğimiz şekilde yerleştiriyoruz.İsterseniz benim gibi kıvırıp isterseniz de gül böreği şeklinde yuvarlak yapabilirsiniz.
  • Tüm ruloları yerleştirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp fırına veriyoruz.Üzeri kızarana kadar kontrollü olarak yaklaşık 45-50 dk kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağı çıktığında servise hazırdır.
  • Şimdiden afiyet olsun!

















0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design