8 Şubat 2016 Pazartesi

Ballı Rus Pastası Medovik (Medovik Cake)


Rusların meşhur ballı kat kat pastası :) Bildiğiniz pastalardan farklı ama kesinlikle çok lezzetli :) Özellikle kremasının lezzetine bayıldım.Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum :)

                   

Pastanın katlarını oluşturan aslında bisküvi hamuru.Ancak normal tariflerden farkı içerisinde bal olması.Bu da pastaya farklı bir lezzet katıyor.Aralara sürülen kreması da pasta dinlendikçe bisküvi hamurlarıyla bütünleşip daha yumuşak ve nemli bir doku oluşturuyor.Sonunda ortaya çıkan adeta bir lezzet şöleni :)



Tarife geçmeden önce belirtmek istediğim bir kaç nokta var.Pasta kreması yapımında yurtdışında sıkça kullanılan ancak ülkemizde bulunması zor olan "Sweetened Condensed Milk" (Koyulaştırılmış Şekerli Süt) kullanılıyor.Ben bunu 1 gün önceden sevgili Cafe Fernando'nun tarifiyle hazırladım ancak yapım aşamalarını fotoğraflamayı unuttuğumdan paylaşamıyorum.İlerleyen zamanlarda onu da yeni bir post olarak bloga ekleyeceğim.Eğer vaktiniz varsa sizde yapabilirsiniz.Ancak vakti olmayanlar tarifteki Koyulaştırılmış Şekerli Süt yerine 1 su bardağı pudra şekeri kullanabilirler.Ayrıca yeni öğrendiğim Pınar markasıyla piyasaya sürülmüş olan Kremilla da eğer marketlerde bulabilirseniz işinizi görecektir.Pasta katlarının yapımına tarifte detaylı olarak değineceğim ancak ben hazırlarken hamurları tek tek pişirip soğuduğunda bir tencere kapağıyla aynı boyutta olacak şekilde kestim.Eğer kelepçeli kalıbınız varsa hamuru onun içinde pişirip kalan hamuru da gelişigüzel açarak pişirip soğuduğunda kırıntı haline getirerek kullanabilirsiniz.Yaparken aklıma gelmediği için burada belirtmek istedim.Tekrar yaparsam kelepçeli kalıpla yapacağım.Şimdi tarife geçelim :)


Malzemeler:

Hamuru İçin:

3 adet yumurta
125 gr. (yarım su bardağı) tereyağı
100 gr. (1 çay bardağı) şeker
600 gr. (5 su bardağı) un
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
60 gr. (3 yemek kaşığı) bal
2 çay kaşığı karbonat

Kreması İçin:

400 ml. (2 kutu) süt kreması
200 ml. (1 su bardağı) Sweetened Condensed Milk-Koyulaştırılmış Şekerli Süt
yoksa 1 su bardağı pudra şekeri
1 tüp Dr.Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin

Süslemek İçin:

40 gr. (yarım paket) bitter çikolata


Yapılışı:

  • Kremayı hazırlamadan önce süt kremalarını ve çırpmak için kullanacağımız derin bir cam kaseyi iyice soğumaları için buzluğa koyuyoruz.(Kremanın tam kıvamında olması için malzemelerin ve kabın çok soğuk olması gerekiyor)
  • Hamuru hazırlamak için öncelikle tereyağını eritip ılınmaya bırakıyoruz.
  • Bir sos tavasına 3 yemek kaşığı balı ekleyip sıvı bir kıvam alana kadar ısıtıyoruz.Karbonatı ekleyip 1 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz.(Karbonat eklendiği anda köpürüyor endişe etmeyin normal)
  • Ardından bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dk  çırpıyoruz.
  • Köpüren ballı karışımı yumurtalı karışıma ekliyoruz ve çırpıyoruz.Ilınan tereyağını da ekleyerek kısa bir süre daha çırpıp bırakıyoruz.
  • Unu azar azar ekleyerek sert bir hamur elde edene kadar elimizle yoğuruyoruz.(4 bardak un da yeterli gelebilir o yüzden kontrollü olarak ekleyin) 
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz ,tepsiye yağlı kağıt seriyoruz ve mutfak tezgahını unluyoruz.
  • Elde ettiğimiz hamuru 6 eşit parçaya bölerek her birini büyük yemek tabağı boyutunda açıyoruz ve üzerine çatalla delikler açıyoruz.(Ben 6 katlı yapmak istediğim için hamuru 6 parçaya böldüm,daha az yada fazla katlı yapmak isterseniz hamuru ona göre bölebilirsiniz.)
  • Her bir hamuru tek tek önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar 5-10 dk kadar kontrollü olarak pişiriyoruz.(Hamur ince olduğu için çok çabuk pişiyor.)
  • Pişen hamurlar soğuduktan sonra bir tencere kapağı ile bastırıp kesiyoruz.Kestiğimiz katları kullanacağımız servis tabağının üzerine alıyoruz.Kalan kısımları da pasta süslemesinde kullanmak üzere rondodan geçirip ayrı bir kaba ayırıyoruz.
  • Üzerinin süslemesinde kullanacağımız bitter çikolatayı benmari usulü ya da mikrodalgada eriterek ılıtıyoruz ve krema sıkma torbasına alıyoruz.(Çok ince uçlu duyunuz varsa kullanabilirsiniz,yoksa poşetin ucundan çok minik bir delik açmanız da aynı işi görecektir.)
  • Buzluktaki kremaları ve cam kaseyi çıkarıp,kremaları kasenin içerisine boşaltıyoruz.Eğer kullanacaksanız koyulaştırılmış şekerli sütü elinizde yoksa 1 su bardağı pudra şekerini vanilyayla beraber  ekleyerek kıvam alana kadar 5 dk kadar çırpıyoruz.Kremamız hazır.
  • Her bir katın arasını krema ile kaplayıp kalan kremayı da pastanın her yerini kaplayacak şekilde sıvıyoruz.
  • Rondodan geçirdiğimiz bisküvi kırıntılarını pastanın kenarlarını güzelce kaplayacak şekilde elimizle kaplıyoruz.
  • Erittiğimiz bitter çikolatayı ince çizgiler oluşturacak şekilde pastanın üzerine sıkıyoruz.Kürdanla zıt yönde şekil veriyoruz.
  • Kalan bisküvi hamurlarını da üzerine serpiyoruz.(Benim bisküvi hamurum,kremam ve bitter çikolatam biraz arttı kalanların hepsini birleştirip yoğurdum,minik toplar yapıp kakaoya buladım ve pastanın üzerine yerleştirdim.)
  • Pastamız 1 gece buzdolabında dinlendikten sonra servise hazırdır.Dilerseniz servis yaparken üzerine bal dökebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!





0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design