9 Ocak 2016 Cumartesi

Portakallı Pound Kek (Orange Pound Cake)


Evinizi buram buram portakal kokutacak harika bir kek :) Yumuşacık nemli dokusu,ağızda dağılan yapısıyla damağınızdan akıp gidecek enfes bir lezzet :) Islak kek ve brownie dışında kek sevmeyen ev halkından bile tam puan alan bu harika keki mutlaka denemelisiniz! O kadar ki yaptığım gün yarısı bitti bile :)



Bu kekin yapılışı bildiğimiz kek tariflerinden birazcık daha farklı.Yabancı bloglarda sıklıkla görüp denemek istediğim "Pound Cake" tarifini portakalla buluşturup denemeye karar verdim.Pound Cake dediğimiz şey 4 temel kek malzemesinin (un,yağ,yumurta ve şeker) 1'er poundluk gramajlarla birleştirip yapılan bir şekli.1 pound yaklaşık 454 grama tekabül ediyor.Sonucunda ortaya oldukça büyük bir kek çıkıyor.Bu yüzden ben malzemeleri ortalama bir kek boyutunda olacak şekilde azalttım.Ölçüleri eşit olarak kullandığımız için ortaya yumuşak,nemli ama tok yapıda bir kek çıkıyor.Kesinlikle diğer yediğiniz keklere benzemiyor.Özetle;pound kekin tüm sırrı temel malzemeleri eşit oranda kullanmak.Sizde buna göre kendinize uygun porsiyonlarda hazırlayabilirsiniz.


Malzemeler:

250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr. (2 su bardağı) pudra şekeri 
4 adet orta boy veya 3 adet büyük boy yumurta 
2 portakal kabuğu rendesi
250 gr. (3 su bardağı) elenmiş un 
3 gr. (1 çay kaşığı) tuz
3 gr. (1 çay kaşığı) kabartma tozu
3 gr. (1 çay kaşığı) karbonat
1/2 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
120 ml. (1 dolu çay bardağı) taze sıkılmış portakal suyu
1 çay kaşığı rom ya da 2-3 damla Dr.Oetker Rom Aroması (isteğe bağlı)

*Rom portakal tadının daha baskın olmasını sağlayacak ve lezzetti ön plana çıkaracaktır.

Portakallı Glazür İçin:(İsteğe bağlı)

250 gr.(2 su bardağı) pudra şekeri
3 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu

*Ben glazürü yanlışlıkla fazla sıvı olarak hazırladığımdan kekim bir kısmını çekti.Bu yüzden fotoğraflarda belli olmuyor.Lezzetinde herhangi bir olumsuz etki olmadı.



Yapılışı:
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz.Kullanacağımız kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp,hafifçe unlayıp bir kenara alıyoruz.
  • Bir kaba un,karbonat,kabartma tozu,tuz ve vanilyayı eleyip karıştırıyoruz.
  • Oda ısısında yumuşamış tereyağını ve pudra şekerini ayrı bir karıştırma kabına alıp krema kıvamına gelene kadar mikserle yaklaşık 5 dk çırpıyoruz.
  • Ardından yumurtaları tek tek ekleyerek,her biri homojen bir şekilde karışana kadar mikserle güzelce çırpıyoruz.
  • Portakal kabuğunu da ekleyerek tekrar çırpıyoruz.
  • Önceden elediğimiz unlu karışımın tamamını tekrar eleyerek yağlı karışıma ekliyoruz ve bir spatula ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz.
  • Son olarak portakal suyunu 3 seferde yavaş yavaş ekleyip spatula ile karıştırarak karışıma yediriyoruz.Rom kullanmak isteyenlerde bu aşamada ekleyip katıştırabilir.
  • Hazırladığımız karışımı kalıba döküp yaklaşık 50-60 dk kadar kontrollü olarak pişiriyoruz. 40. dakikadan itibaren kürdan testi yaparak kontrol etmenizi tavsiye ederim.
  • Kekinizin üzerinin katı bir kabuk olmasını istemiyorsanız alümiyum folyo ile kapatıp fırına verebilirsiniz.
  • Fırından çıkardığımız keki oda sıcaklığına gelene kadar bekletip soğutuyoruz.Keki kesinlikle soğumadan kalıptan çıkarmıyoruz.
  • Glazürü hazırlamak için pudra şekeri ve portakal suyunu çukur bir kapta mikserle hafif koyu bir kıvama gelene kadar çırpıyoruz.
  • Soğumuş kekin üzerine döküyoruz.Dilerseniz glazür yapmadan da servis edebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!




0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design