24 Ocak 2016 Pazar

Portakallı Bitter Çikolatalı Kurabiye (Chocolate Dipped Orange Butter Cookies)


Portakal ve bitter çikolatanın mükemmel uyumu :) Bildiğiniz anne kurabiyelerinden biraz daha farklı ama kesinlikle çok lezzetli! Mis gibi kokusuyla,kıtır kıtır ağızda dağılan hamuruyla enfes bir kurabiye :)


Ne zaman bir tarife bağlı kalmadan uydurmasyon bir şeyler yapsam ortaya güzel sonuçlar çıkıyor ve bu beni çok mutlu ediyor :) Bu kurabiyelerin ortaya çıkışı ise bir kaç gün önce kurabiye siparişlerim için hazırladığım hamurdan bir miktar artmasıyla oldu.Üzerine biraz portakal kabuğu rendesi,portakal suyu ve un ekleyerek tekrar yoğurdum.Yaparken tereddütlerim vardı ancak tadına bakınca beklediğimin çok üzerindeydi :) Portakallı tatları seviyorsanız kesinlikle denemenizi tavsiye ederim :)


Malzemeler:

1 yumurta (oda sıcaklığında)
540 gr. (4,5 su bardağı) un
125 gr. (1 su bardağı) pudra şekeri
250 gr. (1 su bardağı + 1,5 yemek kaşığı) tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 portakalın suyu (taze sıkılmış,1 çay bardağı kadar)
1 portakal kabuğu rendesi
1 tüp Dr.Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
60 gr.(1 çay bardağı) mısır nişastası

Üzeri İçin:

80 gr. (bir paket) bitter çikolata


Yapılışı:
  • Bir karıştırma kabına un hariç tüm malzemeleri ekleyip elimizle karışana kadar hafifçe yoğuralım.
  • Ardından unu azar azar ekleyip ele yapışmayacak biraz sert kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım.Hamura bastırdığınızda kesinlikle ele yapışmaması ve çok yumuşak olmaması gerekiyor.Gerekirse un eklemesi yapabilirsiniz.
  • Hazırladığımız hamuru bir streç filme sararak buzdolabında en az 1-1,5 saat dinlendirelim.
  • Fırını 170 C'ye ayarlayalım ve tepsiye yağlı kağıt serelim.
  • Dinlenen hamuru mutfak tezgahına alalım ve merdane yardımıyla çok ince olmayacak kalınlıkta (1-2 cm) açalım.Dilediğimiz kurabiye kalıbıyla kesip tepsiye alalım.Ben üzerine çatalla desen yapmaya çalıştım ancak çok bastırmadığımdan olsa gerek pişerken yok oldu :)
  • Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk üzerinin rengi hafif değişene kadar pişirelim.Kesinlikle pişmedi diye düşünerek daha uzun süre fırında tutmayın,kurabiye soğudukça sertleşecek.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri soğumaya alalım ve bu arada çikolata sosunu hazırlayalım.Bunun için çikolataları benmari usülü eritelim.(Benmari usülü;bir tencere veya yumurta haşladığımız uzun,derin,ortaboy bir tencere içerisine kaynamış su ekleyelim ve kısık ateşte ocağa alalım.Üzerine tam oturacak cam bir kase koyup,içerisine çikolataları kırıp atalım.Burada en önemli nokta çikolataların kesinlikle suyla temas etmemesidir.Kısık ateşte kaynayan suyun buharıyla çikolataları erimeye bırakalım.Ara sıra kontrollü olarak karıştıralım.Tamamen eridiğinde ocaktan alıp soğumaya bırakalım.Çünkü uzun süre sıcaklığa maruz kalan çikolatanın yapısı bozulur ve pütürlenmeye başlar.)
  • Soğuyan kurabiyelerin bir tarafını bitter çikolataya batıralım ve tekrar yağlı kağıt üzerine alalım.Çikolatalar donduğunda servise hazırdır.Dilerseniz çabuk soğuması için 5 dakika kadar buzlukta bekletebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!







0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design