20 Ocak 2016 Çarşamba

Meyveli Tartoletler



Hem göze hem damağa hitap eden rengarenk mini mini tartoletler :) Tereyağlı enfes tart hamurunun içerisinde saklanan mis gibi vanilya kokulu pastacı kreması,üzerine rengarenk meyveler ve tart jölesiyle size lezzet şöleni yaşatacak harika bir lezzet :)




Tarife geçmeden önce hazırlık aşaması olarak birkaç şeyden bahsetmek istiyorum.İlk olarak pastacı kremasını yapmanızı tavsiye ediyorum çünkü dolapta bekleyip soğuması gerekiyor.Ardından tart hamurunun yoğurup onuda buzdolabında en az yarım saat beklemeniz gerekli.Yağlı bir hamur olduğundan elimizin ısısıyla dağılma ihtimali çok yüksek buda kıvamının bozulmasına sebep olabilir.Meyve olarak tabiki mevsim meyvelerini kullanmanızı tavsiye ederim ancak elinizde bulunan donmuş meyveleri de kullanabilirsiniz.Tart jölesi içinde ben hazır olarak kullanmadığımdan yaprak jelatin kullanarak kendim hazırladım.Pişirdikten bir süre sonra hafif koyulaşmaya bağladığında tartoletlerinizin üzerine dökmelisiniz çünkü iyice soğuyup jöle kıvamı aldığında üzerine dökmeniz zor olabiliyor.Şimdi tarife geçelim :)

                       


Malzemeler:

Tart Hamuru İçin:

150 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
100 gr. (1 su bardağından 1 parmak eksik) pudra şekeri
250 gr. (2 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik) un
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
1 gr. (1/4) çay kaşığı tuz

Pastacı Kreması İçin:

375 ml. (2 su bardağı) süt
1  yumurta sarısı
10 gr. (1 yemek kaşığı) mısır nişastası
15 gr. (1+1/2 yemek kaşığı) un
60 gr. (1 küçük çay bardağıdan 2 parmak eksik) şeker
1 tüp Dr.Oetker Vanilya aroması yada 1 paket şekerli vanilin
8 gr. (1 tatlı kaşığı) tereyağı
1/2 paket toz krem şanti (piştikten sonra kullanılacak)

*Normalde pastacı kremasının orjinal tarifinde toz krem şanti kullanılmıyor ancak kremanın içine lezzet kattığından dolayı tercih ediyorum.Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.

Tart Jölesi İçin:

1 adet yaprak jelatin
1 su bardağı su
20 gr. (1/4 su bardağı) şeker

Üzeri İçin:

Küçük küçük doğanmış meyveler


Yapılışı:
  • İlk olarak pastacı kremasını hazırlıyoruz.Bunun için bir tencereye yumurta sarısı ve şekeri alıp çırpma teli ile kısa bir süre karıştırıyoruz.Ardından nişasta,tuz,vanilya ve unu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Sütü de azar azar ekleyerek topaklanmaması çırpma teli ile güzelce karıştırıp ve ocağa alıyoruz.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirip ve ocaktan alalım.
  • Kremanın ilk sıcağı çıkıp ılınınca toz krem şantiyi ve tereyağı ekleyip mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Kremamız hazır.Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Tart hamuru için unu bir karıştırma kabına alıyoruz ve ortasını açıyoruz.Diğer tüm malzemeleri ortasına ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Ancak çok fazla yoğurmuyoruz hamur toplandığı an bırakıyoruz.Bu tart hamurunun kıtır olması için önemli.
  • Ardından hamuru streç filme sararak buzdolabına kaldırıyoruz ve en az 40 dakika bekletiyoruz.
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz.
  • Soğumuş olan hamuru alıp açacağımız tezgaha hafif un serperek çok ince olmayacak şekilde merdaneyle açıyoruz.Tart kalıplarınızın büyüklüğü boyutunda çember bir kalıp ya da geniş ağızlı bir bardak yardımıyla hamurdan yuvarlaklar kesip güzelce bastırarak tart kalıbına hamuru yerleştiriyoruz.Tabanına çatalla delikler açıp 10 dakika kadar buzlukta bekletiyoruz.
  • Bu arada tart jölesi için yaprak jelatini soğuk suyun içerisine koyup yumuşayana kadar bekletiyoruz.
  • Toz şeker ve suyu  tencereye koyup, şeker eriyinceye kadar ısıtıyoruz.Ardından altını kapatıp şurup biraz ılınınca jelatini sudan alıp şuruba ekliyoruz ve kıvam alana kadar soğumaya bırakıyoruz.Dilerseniz buzdolabına da koyabilirsiniz ancak çok çabuk soğuyup koyulaşabiliyor.Bu yüzden dikkatli olmalısınız.
  • Ardından kalıpları buzluktan çıkarıp tabanının kabarmaması için içerisine bir kaç fasulye ya da nohut koyarak fırına veriyoruz.
  • İlk 15 dakikadan sonra hamurun üzerindeki bakliyatları alıyoruz ve tekrar 10 dk daha fırınlıyoruz.Süre sonunda fırından çıkarıp soğumaya alıyoruz.
  • Tart hamurları soğurken üzerinin tart jölesi için 
  • Pastacı kremasını dolaptan çıkarıp krema sıkma poşetine dolduruyoruz.Dilerseniz kaşıkla da tartların içerisine doldurabilirsiniz.
  • Soğuyan tart hamurlarını kalıptan çıkarıyoruz.İçerisini kremayla dolduruyoruz.Üzerine istediğimiz meyveleri yerleştirip hafif koyulaşmaya başlayan tart jölesini yayıyoruz.
  • Jöleler donduğunda servise hazırdır.
  • Şimdiden afiyet olsun!



                             



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design