28 Ocak 2016 Perşembe

Çikolatalı Karamelli Tartoletler (Chocolate Caramel Tartlets)


Meyveli tartoletler ev halkı tarafından çok beğenilince bu sefer çikolatalı ve karamelli versiyonunu hazırladım.En az meyveliler kadar enfes oldu :) Özellikle çikolata tutkunları bu tarifi mutlaka denemeli :)


Çikolata ve karamelin uyumunu çok seven biri olduğumdan farklı bir tartolet yapmak için aklıma gelen ilk kombinasyon bu ikili oldu.Ağzıda dağılan mis gibi tereyağlı tart hamuruyla çikolata karamel ikilisi birleşince bence ortaya efsane bir lezzet çıktı.Çikolata kısmını hazırlarken kullandığım bitter ganaj ise tarife ayrı bir lezzet kattı.


Tart hamurunun tarifi meyveli tartoletlerde kullandığım tarifin aynısı.Aslında kakaolu bir tart hamuru hazırlayacaktım ancak dalgınlığıma gelip unuttuğum için olmadı.Eğer siz tart hamurunu kakaolu olarak hazırlamak isterseniz tarifteki 1 su bardağından 2 parmak eksik unu kakao ile değiştirebilirsiniz.


Malzemeler:

Tart Hamuru İçin:

150 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
100 gr. (1 su bardağından 1 parmak eksik) pudra şekeri
250 gr. (2 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik) un
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
1 gr. (1/4) çay kaşığı tuz

Çikolatalı Ganaj:

150 ml (1,5 çay bardağı) süt kreması
150 gr. bitter çikolata

Karamel:

200 gr. şeker
100 ml (1 çay bardağı) süt kreması
100 gr. (1/2 su bardağı) tereyağı

                                 


Yapılışı:

  • Öncelikle çikolatalı ganaj kremasını hazırlıyoruz.Bunun için bitter çikolataları kare kare kırıp bir kaseye alıyoruz.Kremayı bir sos tenceresine alıp kaynamaya başlayana kadar ısıtıyoruz.Kaynamaya başladığı an altını kapatıp kremayı çikolataların üzerine döküyoruz ve çikolatalar eriyene kadar karıştırıyoruz.Ardından ılınmaya bırakıyoruz.
  • Tart hamuru için unu bir karıştırma kabına alıyoruz ve ortasını açıyoruz.Diğer tüm malzemeleri ortasına ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Ancak çok fazla yoğurmuyoruz hamur toplandığı an bırakıyoruz.Bu tart hamurunun kıtır olması için önemli.
  • Ardından hamuru streç filme sararak buzdolabına kaldırıyoruz ve en az 40 dakika bekletiyoruz.
  • Fırını 180 C'ye ayarlıyoruz.
  • Soğumuş olan hamuru alıp açacağımız tezgaha hafif un serperek çok ince olmayacak şekilde merdaneyle açıyoruz.Tart kalıplarınızın büyüklüğü boyutunda çember bir kalıp ya da geniş ağızlı bir bardak yardımıyla hamurdan yuvarlaklar kesip güzelce bastırarak tart kalıbına hamuru yerleştiriyoruz.Tabanına çatalla delikler açıp 10 dakika kadar buzlukta bekletiyoruz.
  • Ardından kalıpları buzluktan çıkarıp tabanının kabarmaması için içerisine bir kaç fasulye ya da nohut koyarak fırına veriyoruz.
  • İlk 15 dakikadan sonra hamurun üzerindeki bakliyatları alıyoruz ve tekrar 10 dk daha fırınlıyoruz.Süre sonunda fırından çıkarıp soğumaya alıyoruz.
  • Tartlarımız soğurken karamelini hazırlıyoruz.Bunun için şekeri orta boy bir teflon tavaya döküp orta ateşte eriyene kadar aralıklarla karıştırıyoruz.Şeker eriyip karamelize olduktan sonra tereyağını ekleyip hızlıca tekrar karıştırıyoruz.Tereyağı da karışımla iyice bütünleştikten sonra kremayı ekleyip hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.Bu aşamada karamel sertleşebilir.Telaşlanmayın,karıştırdıkça çözülecektir.Tüm malzemeler birbiriyle iyice karıştıktan sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan tart hamurlarını kalıplarından çıkardıktan sonra bir tatlı kaşığı ile önce hepsinin tabanına karamel koyuyoruz.15 dk kadar soğumasını bekledikten sonra yine bir tatlı kaşığı ile üzerine çikolatalı ganajdan koyuyoruz ve soğumaya alıyoruz.
  • Ganaj kreması parmağınızla dokunduğunuzda elinize bulaşmayacak kıvamda soğudunda servise hazırdır.Dilerseniz soğuma kısmını hızlandırmak için buzdolabında bekletebilirsiniz.
  • Şimdiden afiyet olsun!








0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design