5 Kasım 2015 Perşembe

Beyaz Çikolatalı Vişneli Cheesecake


Eğer tatlı ve hafif ekşi tatları bir arada sevenlerdenseniz bu cheesecake tam size göre.Tarifini severek takip ettiğim Pınar's Desserts ' ın blogundan alarak ve kendimce birkaç ufak değişiklik yaparak hazırladığım bu enfes cheesecake i ilk fırsatta denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum :)


Eğer ilk kez yapacaksanız başlamadan önce Cheesecake Yapımının Püf Noktaları postuma bir göz atın derim.

Malzemeler:
  
Tabanın Hazırlanması:

3 paket eti burçak bisküvi
150 gr.  erimiş tereyağı

Öncelikle fırınımızı 180 C'ye ayarlayalım.Bisküvileri mutfak robotunda ya da bir kabın içerisinde ezerek un haline gelene kadar ufalayalım.Erimiş tereyağını karışıma ekleyelim ve karıştıralım.İsterseniz badem, fındık veya ceviz kavurup ekleyebilirsiniz.Baharatlı tatlardan hoşlanıyorsanız tarçın,zencefil gibi baharatlarıda bisküvili karışıma ekleyebilirsiniz.Burçak bisküvi kullanacaksanız içerisinde tarçın olduğundan tarçın miktarını az tutmanızı tavsiye ederim.Tarçın zaten baskın bir tat olduğundan bisküvi tadının önüne geçmesini istemeyiz.

Ben bu tarif için 20 cm. kelepçeli kalıp kullandım.Daha ince bir cheesecake yapmak isterseniz daha büyük bir kalıp kullanabilirsiniz.Öncelikle kelepçeli kalıbımızı tereyağı ile yağlayalım.İçine pişirme kağıdımızı koyalım,dışını da alüminyum folyoyla saralım.
Hazırladığımız bisküvili karışımı, tabana ve kenarlarına düzgün bir şekilde bastırarak yayalım.Önceden 180 C'de ısınmış fırında 5 dakika pişirelim ve soğumaya bırakalım.

*Ufak bir not:İlerleyen zamanlarda yayınlayacağım ve daha önce yapmış olduğum tariflerede cheesecake tabanını fırınlamak yerine 30 dakika kadar buzlukta tutup o şekilde kullanmıştım.Bu yöntemle tabanım normal sertlikte olmuştu.Bu tarifte yazıldığı şekilde fırınladığımda ise daha sert bir taban elde ettim.Belkide benim fırınımla alakalıdır,bilemiyorum.


Cheesecake Karışımı:

350 gr. tuzsuz krem peynir (Pınar Beyaz veya aynı tip başka bir marka olabilir.Ben migrosun krema peynirini kullandım)
150 gr. Labne peyniri 
(Labne ve Krem Peyniri mümkünse önceden 2 saat kadar süzülmüş olmalı,kalan miktar toplam 500 gram kadar olacak) 
150 gr. şeker
3 adet orta boy yumurta 
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 Dr.Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
100 ml. sıvı krema (Marketlerde küçük kutularda satılanlardan.Sek markası tavsiyemdir.)
120 gr. beyaz çikolata (benmari üsulu eritilmiş ve soğutulmuş)
1 tatlı kaşığı tereyağı (beyaz çikolatayı eritmek için)

Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.

Yapılışı:

  • Fırını 160 C'de ısıtalım. 
  • Beyaz çikolatalarımızı benmari usülü eritelim.(Benmari usülü;bir tencere veya yumurta haşladığımız uzun,derin,ortaboy bir tencere içerisine kaynamış su ekleyelim ve kısık ateşte ocağa alalım.Üzerine tam oturacak cam bir kase koyup,içerisine çikolatalarımızı kırıp atalım ve tereyağını ekleyelim.Burada en önemli nokta çikolataların kesinlikle suyla temas etmemesidir.Kısık ateşte kaynayan suyun buharıyla çikolatalarımızı erimeye bırakalım.Ara sıra kontrollü olarak karıştıralım.Tamamen eridiğinde ocaktan alıp soğumaya bırakalım.Çünkü uzun süre sıcaklığa maruz kalan çikolatanın yapısı bozulur ve pütürlenmeye başlar.)
  • Süzülmüş olan peynirlerimizi mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Şekeri ekleyip homojen bir karışım olana kadar çırpmaya devam edelim.Tamamen karıştığından emin olduğumuzda çırpma işlemini bitirelim.Çünkü fazla çırpılan peynirler sulanıp dokusunu kaybedecektir.
  • Ardından yumurtaları teker teker  ekleyelim.Her bir yumurta iyice karışınca ötekini ekleyelim ve çırpalım.
  • Nişastayı  ekleyip kısa bir süre tekrar çırpalım.
  • Son olarak kremayı,beyaz çikolatayı ve vanilyayı ekleyip kısa bir süre daha karıştıralım.
  • Karışımımızın olduğu kabı tezgahın kenarına 3-4 kez vuralım.(Bu işlem içindeki hava kabarcıkları söndürecek,ve daha pürüzsüz bir yapı oluşmasını sağlayacaktır.)
  • Tabana cheesecake karışımını dökelim.
  • Kelepçeli kalıbı daha büyük yuvarlak bir tepsiye oturtalım. Onu da fırın tepsisinin içine koyalım.
  • Fırın tepsisine, kalıbın yarısına kadar kaynar su dökelim.
  • Her fırının pişirme süresi ve ısısı farklıdır.Fırınınızı en iyi siz bilirsiniz.Verdiğim süreler ortalama ve kullandığım fırınıma göredir.Bu yüzden pişme süresini takip etmenizi öneririm.Ortalama 60 dakika sonunda cheesecake imiz pişmiş yada pişmeye yakın olacaktır.Bu süre sonunda fırını açıp kalıbı hafif sallayıp kontrol edin.Eğer kenarları sabit ortası hafif sallanıyorsa pişmiş demektir.Pişmemişse kontrollü olarak pişirmeye devam edin.
  • Pişen cheesecake imizi 30 dakika fırının kapağı aralık şekilde bekletelim.
  • 30 dakika sonunda fırından çıkarıp mutfak tezgahına alalım ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim.(Oda sıcaklığına gelmeden cheesecake i buzdolabına kaldırırsanız çatlama ihtimali çok yüksek.Bu yüzden beklemenizi tavsiye ederim.)
  • Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldıralım ve en az 4 saat soğumaya bırakalım.
  • Bu süre sonunda vişneli sosumuzu üzerine ekleyip tekrar buzdolabında bir gece soğumaya bırakalım.Dilerseniz vişneli sosu servis edeceğiniz zaman da üzerine dökebilirsiniz.


Vişne Sos:

300 gr. donmuş ve çekirdekleri çıkartılmış vişne
80 gr. Şeker
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta 
1 çay kaşığı limon suyu

  • Vişne ve şekeri tencereye koyalım.Orta ateşte seker eriyene kadar pişirelim.
  • Nişastayı yarım çay bardağı suda eritelim.Sosa içerisinde karıştırarak ekleyelim. Koyulaştıktan sonra 5 dakika kadar daha pişirip limon suyunu ekleyip ocaktan alalım.
  • Soğuduktan sonra cheesecake imizin üzüerine dökelim.Şimdiden afiyet olsun! :)



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design