19 Kasım 2015 Perşembe

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi (Homemade Peanutbutter)



Herkesin zaafı olduğu,başladı mı kendini tutamadığı bazı yiyecekler vardır ya,işte fıstık ezmesi de benim için onlardan biri :) Yapımı oldukça kolay olan bu lezzet bombasını sadece 2 malzeme ile sizde kolaylıkla evinizde yapabilirsiniz.




Tarife geçmeden önce,neden gidip marketten kolayca alabileceğim bir şeyi evde yaptığım hakkında küçük bir açıklamada bulunmak istiyorum.Biliyorsunuz hazır gıdaların çoğu birçok koruyucu ve katkı maddesi içeriyor.Bundan birkaç yıl önce bu tür şeyleri hiç önemsemezdim ancak mutfağa ve sağlıklı beslenmeye olan merakım artmaya başladıkça besinler hakkında daha çok araştırmaya başladım.Araştırdıkça anladım ki aslında en doğrusu hazır ve paketli gıdalardan uzak durmak.Kendi hazırladığımız nasıl yapıldığını bildiğimiz birşeyi içimiz rahat yemek varken neden içerisine ne konulduğunu bilmediğimiz birşeyi yiyelim ki?Bu yüzden yapabileceğim çoğu şeyi hazır almak yerine evde kendim yapmayı tercih ediyorum.Zamanla yayınlayacağım tariflerimde de bunu sıkça göreceksiniz.Bu küçük açıklamamı sabırla okuduğunuz içinde teşekkür ederim :) Şimdi tarife geçelim;


Malzemeler: 

300 gr Tuzsuz Çiğ yada Tuzsuz Kavrulmuş Fıstık
3 yemek kaşığı Bal(azar azar ekleyip damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)



Yapılışı:
  • Fırınımızı 180 C ye ayarlıyoruz.
  • Fıstıklarımız eğer tuzsuz kavrulmuşsa kabuklarından ayıklıyoruz.Çiğ fıstık kullanacaksanız da kabuklarını ayıklaması zor olduğu için fıstıkları bir fırın tepsisine yayıp 180 C fırında hafif kavrulana kadar (10-15 dk) fırınlıyoruz.Fırından çıkarıp soğuduktan sonra ayıklıyoruz.
  • Ayıkladığımız fıstıkları bir fırın tepsisine yayıyoruz.Yaklaşık 10-15 dakika hafif kavrulana kadar fırınlıyoruz.Bu işlem fıstığın içindeki yağın ortaya çıkmasını sağlayacak.Zaten fırından çıkardığınızda üzerinin yağlandığını göreceksiniz.
  • Kavrulan fıstıklarımızı mutfak robotumuza alıyoruz ve fıstıklarımız ufalanana kadar robotta çekiyoruz.
  • Daha sonra üzerine bal ekleyip tekrar çekiyoruz.Bu işlem biraz uzun ve sabır gerektiriyor.İstediğimiz kıvama gelene kadar aralıklı olarak çekmeye devam ediyoruz.
  • Churncy denilen küçük taneli kıvamı sevenler kontrollü olarak robotu çalıştırıp istedikleri kıvama geldiğinde bırakabilirler.Daha akışkan bir kıvam sevenler ise yaklaşık 15 dakika kadar aralıklı olarak robotta çekebilirler.
  • Afiyet olsun!







0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design