15 Kasım 2015 Pazar

Çırpılmış Yumurta (Scrambled Eggs)



Pazar kahvaltılarına yakışacak görüntüsüyle,yumuşacık,ağızda dağılan tadıyla,hafif mi hafif ama diğerlerinden farklı bir yumurta tarifiyle karşınızdayım :) "Adı üstünde çırpılmış yumurta,nesi farklı olabilir?" diye düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz :) Evet adı üstünde 'çırpılmış' ancak bu sefer yumurtayı çırpıp tavaya dökmüyoruz.Daha farklı bir pişirme yöntemi uyguluyoruz.




İngilizlerin meşhur 'Scrambled Egg' dediği çırpılmış yumurta,aslında yumurtanın bir miktar tereyağı ve kremayla tavada karıştıtrarak pişirilmesinden başka birşey değil.Ancak herşeyin olduğu gibi bununda küçük püf noktaları var.Burada önemli olan,tarifi meşhur kılan kremamsı ıslak kıvamı yakalamak.Yapılışının uzun yazıldığına bakmayın,sadece doğru kıvam için biraz detaylı anlatmak istedim.Pişmesi sadece 5 dakika :)


Malzemeler(2kişilik):

4 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı krema (yoksa 1/2 çay bardağı süt kullanabilirsiniz)
Tuz
Karabiber

*Not:Teflon tava kullanmanızı tavsiye ederim.


Yapılışı:

  • Öncelikle kullanacağınız tavamızı ateşe almadan önce içerisine yumurtaları kırıyoruz.
  • Ocağımızın altını orta ateş olacak şekilde yakıyoruz.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağımızıda yumurtaların yanına ekledikten sonra tavayı ocağa alıyoruz.Bir spatula yardımıyla altının kızarmasına fırsat vermeden parçalaya parçalaya hızlı bir şekilde sürekli karıştırıyoruz.
  • Burada sürekli karıştırmamızdaki amaç;yumurta ve tereyağını aynı sıcaklıkta homojen olarak pişirerek yumuşak bir doku oluşturmak.
  • Yaklaşık 1-1,5 dakika sonra yumurta kıvam almaya başlayacaktır.Bu aşamada tavayı ocağın üzerinden alıp bir nihale veya kesme tahtası üzerinde koyup karıştırmaya devam ediyoruz.Böylece yumurtalarımız kendi sıcaklığıyla yanmadan pişecek ve kremamsı bir kıvam alacak.
  • 15-20 saniye kadar bu şekilde pişirdikten sonra tekrar ocağa alıp bir 15-20 saniyede ocağın üzerinde karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Tuz ve karabiberi ekliyoruz.
  • Kıvamı koyu kremamsı bir katılığa ulaşana kadar karıştırıyoruz.
  • Ve daha sonra yumurtanın çok fazla pişmesinde fırsat vermeden tekrar ocaktan alıp ocağın altını kapatıyoruz.
  • Son olarak üzerine kremamızı ekleyip birkaç tur daha krema ve yumurta bütünleşene kadar karıştıyoruz.Yumurtamız servise hazır.

Dilerseniz sadece bu şekilde,dilerseniz kızarmış ekmek dilimlerinin üzerinde salam,jambon veya peynirle süsleyipte servis edebilirsiniz.Afiyet olsun! 



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design