21 Mart 2016 Pazartesi

Kuru Meyveli Bademli Biscotti (Almond Biscotti)


İtalyan mutfağından sofranıza uzanan kıtır kıtır,çaya kahveye banıp yemelik harika bir lezzet;Biscotti!




Bir süredir aklımda olan Biscotti'yi nihayet deneme fırsatı buldum.İyiki de yapmışım çok lezzetli oldu :) Biscotti İtalyan mutfağına ait ve kelime anlamı olarak '2 kere fırınlanmış' anlamına gelen italyanlara özgü bir nevi kurabiye.Bizdeki meyveli peksimet ya da selanik gevreğine çok benziyor.Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi en büyük özelliği 2 kere fırınlanıyor olması.İlkinde hamuru pişiriyoruz,ardından soğutmadan dilimleyerek onları tel ızgaranın üzerine dizip kısa bir süreliğine tekrar fırınlıyoruz.İkinci fırınlama işlemi sayesinde bisküviler olması gereken kıtırlığa ulaşıyor ve kapalı olarak saklandığında uzun süre bayatlamadan tazeliğini koruyor.



Tarife geçmeden bir noktaya değinmek istiyorum.Malzemelerde yer alan kuru meyve karışımını bir süre önce A101'den almıştım.Markası Otamon Hünerli Meyveler olarak geçiyor.Limonlu Kuru üzüm, limon ve portakal kabuğu şekerlemesinden oluşuyor.Sanırım şuan satışta değil ancak almak isterseniz linke tıklayarak web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz.


Malzemeler:

2 adet yumurta 
175 gr. (1,5 su bardağı) pudra şekeri
250 gr. (2,5 su bardağı) un
5 gr. (2 çay kaşığı) kabartma tozu
1 tüp Dr. Oetker Vanilya Aroması ya da 1 paket şekerli vanilin
Bir tutam (yarım çay kaşığı) tuz
60 gr. (1 büyük çay bardağı) kuru meyve karışımı
60 gr. (yarım su bardağı) kuruyemiş (ben fıstık,antep fıstığı ve fındık kullandım)
60 gr. (1 su bardağından 2 parmak eksik) file badem

*Not:Ben kuruyemişleri eklemeden önce havanda döverek bir miktar parçaladım.Siz aynı işlemi mutfak robotunda çok kısa süre çekerek yapabilirsiniz.




Yapılışı:

  • Fırını 170 C'ye ayarlıyoruz ve tepsiye yağlı kağıt seriyoruz.
  • Yumurta ve pudra şekerini krema kıvamı alana kadar yaklaşık 5 dk mikser ile çırpıyoruz.
  • Ardından un,kabartma tozu,tuz ve vanilyayı da ekleyerek spatulayla güzelce karıştırıyoruz.
  • Son olarak kuru meyveler,kuru yemişler ve file bademi de ekleyerek spatulayla tüm malzemeler birbirine güzelce karışana kadar karıştırıyoruz.Hamurumuz hazır.
  • Hamuru 2 ye bölüp tepsiye alıyoruz ve aralarında 3-4 parmak boşluk kalacak şekilde dikdörtgen şekli veriyoruz.Ele yapışan bir hamur oluyor bu yüzden telaş yapmayın.Hamurlarına üzerine çok bastırmadan hafif kubbeli olacak şekilde düzeltirseniz daha başarılı bir sonuç alırsınız.
  • Önceden ısıtılmış fırında üzerinin rengi hafifçe koyulaşana kadar yaklaşık 25 dk pişiriyoruz.
  • Pişen hamurları fırından çıkarıp 5 dk kadar ilk sıcağının çıkmasını bekliyoruz.Ardından hamurları bir kesme tahtasının üzerine alarak tırtıklı bir bıçakla sıcakken istediğimiz kalınlıkta dilimliyoruz.Ben ince sevdiğimden ince dilimlemeye çalıştım.


  • Dilimlediğimiz biscottileri iki tarafınında eşit pişmesi için ızgara telinin üzerine yerleştirerek tekrar fırına veriyoruz ve üzerinin rengi değişene kadar yaklaşık 5-6 dk daha pişiriyoruz.Bu esnada dikkatli olmalısınız ince olduklarından çok çabuk pişiyorlar.
  • İkinci fırınlanmanın ardından pişen biscottiler soğuduğunda servise hazırdır.Kapalı olarak sakladığından tazeliğini uzun süre koruyacaktır.
  • Şimdiden afiyet olsun!









0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design